O brosura insumand 170 de pagini dezvaluie cateva posibile raspunsuri la intrebarea: “Ce este constiinta?” Este o intrebare la care parca toti suntem specialisti, toti parem a poseda sau dezvolta, ceea ce este cunoscut in literatura de specialitate ca fiind, constiinta. Cum se face ca stiinta nu a reusit sa prezinte in mod clar cum apare constiinta si ce rol are ea in deciziile pe care oamenii le iau, dar toti, absolut toti oamnii percep constiinta ca un postulat?
Susan Blackmore, autoarea a mai multe articole stiintifice si inclusiv a acestei brosuri, reuseste intr-ucatva sa ridice cortina de pe misterele neelucidate inca ale constiintei. Este constiinta cea mai mare iluzie de care omul poate avea parte? Ne sunt prezentate aproapte toate teoriile ce au fost emise cu privire la aparitia si functionarea constiintei, cateva experimente neuronale stiintifice si multe alte informatii foarte interesante.
Un mic test, prezentat ca fiind pentru copii (insa pe mine m-a pus in mare dificultate), suna in felul urmator: “Intr-o zi insorita mergeam pe un camp, cand am dat in iarba peste o esarfa veche, un morcov si doua bucati de carbune. Cum au ajuns acolo?” Daca raspunsul nu apare imediat, trebuie ca imaginatia sa vina cu rezolvarea.
Testul vrea sa puna in evidenta faptul ca de fapt nu constiinta este cea care ofera raspunsul ci altceva ce pare a lucra si in timpul cand nu suntem constienti de acest lucru. De exemplu putem foarte bine sa conducem masina, iar in acest timp sa fim constienti doar de convorbirea telefonica pe care o purtam in tot acest timp. Am fost constienti de modul in care am schimbat vitezele, de cum ne-am incadrat de pe o banda pe cealalta, de cum am oprit la culoarea rosie si am pornit la cea verde?
O alta concluzie la care am putea ajunge dupa ce privim lucrurile in profunzime, este aceea ca liberul arbitru este la randul sau o mare iluzie. Fiintele umane nu au nicicum posibilitatea de a putea alege intre doua optiuni fara sa fie influentat in vreun fel de conditionarile trupului sau sau ale mediului natural or cel cultural/social.
Este constiinta un flux continuu de informatii sau doar o iluzie a constientizarii a unui sine, a unui eu individual? Cartea ne prezinta paralele intre ce inseamna sa fii un animal de tipul unui liliac si senzatia constienta specifica omului. Intre cele doua nu exista nici macar o linie care sa fie congruenta. Lumea unei bufnite, de exemplu, este total diferita de cea a unui peste ori a unui sarpe si implicit de cea a omului. Desi traim cu totii in acelasi spatiu, fiecare specie traieste de fapt in lumea sa, total diferita de ceea ce reprezinta pentru fiecare gen in parte.
Una dintre ideile cartii par sa socheze: Trebuie sa renuntam la ideea ca avem un sine fix sau neschimbator si ca persoana care a adormit seara nu este aceeasi persoana ca cea care se trezeste in dimineata urmatoare.
Puneti-va cat mai des intrebarea: “Sunt constient acum?” Incercati sa continuati cu intrebari de genul: “de fapt cine sau ce este constient?”.
Constiinta ramne un mister in modul functionarii sale. Toti avem iluzia ca detinem o constiinta. Oare chiar asa stau lucrurile? “Constiinta – foarte scurta introducere”, scrisa de Susan Blackmore, este o carte care merita citita si meditat la concluziile ce se pot desprinde din teoriile prezentate.
O poți cumpăra de aici.